Projekt Nr. 1/2006

Jorgos Skolias – Najoryginalniejszy polski wokalista  znany ze stosowania wypracowanej przez siebie  techniki śpiewania wielogłosowego. 

19 Stycznia 2006 wernisaż wystawy ODLOT

  www.skolias.strefa.pl

Jorgos Skolias   – vocalist, composer

His parents were Greek political refugees. He grew up in a cosmopolitan and culturally diverse young environment. He took part in events organised by the Greek minority, becoming involved not only in Greek music, but also trying rock and blues. He remembers his youth in Zgorzelec as being extremely inspiring.
In the 1970s he became involved with Wrocłšw’s very active and exciting rock and blues scene, working with the bands Nurt, Grupa 1111 and Spisek Szesciu.
His own professional career began in 1982, when he joined the jazz rock formation „KRZAK”, soon attracting the interest of a number of searching, innovative musicians, from whom he received offers of live concert work and recording opportunities. He spent over a year with the band Osjan. Between 1988 and 1991 he was the vocalist with Young Power, a group of young, unorthodox artists that demonstrated an important and innovative approach to jazz.
His work with Radosław Nowakowski (the percussionist in Osjan), the bands Tie Break, Pick Up, Free Cooperation, and Tomasz Stańko, Zbigniew Namysłowski, Terje Rypdal, Nikos Touliatos and Bronisław Duży led him to experiment with new visions of music.
He has taken part in several recordings of music for theatre and film.
Jorgos Skolias is a musician seeking not only his own individual formula for the use of the human voice in music, but also inspiration, whether from blues, jazz, rock, or ethnic music, whether that of Greece, Africa or India. He studies ancient forms of vocal techniques, which has enabled him to master the technique of harmonic singing (taking three parts at once).

Selected discography:

Krzak – „Krzak i” 1983
Witold Szczurek – „Bassspace” 1984 – Poljazz
Witold Szczurek – „5555” 1985 – Poljazz
Osjan – „Muzyka ciszy” 1987
Young Power – „Nam Myo Ho Renge Kyo” 1989 – Polskie Nagrania
Young Power – „Man of Tra” nagrana w 1989r., wydana w 1991r. przez Powers Bros Records
Young Power – ” Young Power” 1991 – Polskie Nagrania
Duet z Radosławem Nowakowskim – „Zulu” 1991 – Tow. Zachęty Kultury, Katowice
Duet z Bronisławem Dużym – „Do It” 1999 – CD Sound Int.
Theatro ( Anthymos Apostolis) 1999- „Live” – Selles

Jorgos Skolias
 Wokalista, kompozytor. Jego rodzice byli greckimi uchodźcami politycznymi. Wychowywał się w wielonarodowym i bardzo kulturowo zróżnicowanym środowisku młodzieżowym. Uczestniczył w imprezach mniejszości greckiej, niekoniecznie zajmując się wyłącznie muzyka grecką, ale również próbował śpiewać rocka i blues. Wspomina młodość w Zgorzelcu jako niesłychanie inspirującą. W latach siedemdziesiątych rozpoczął współpracę z bardzo aktywnym i interesującym wówczas środowiskiem rockowo-bluesowym Wrocławia. Współpracował z zespołami „Nurt”, „Grupa 1111”, „Spisek Sześciu”. Zawodową pracę rozpoczął w 1982 r. od pracy w jazz rockowej formacji „KRZAK” i stał się przedmiotem zainteresowania wielu poszukujących i nowatorskich muzyków, którzy proponowali mu współpracę zarówno koncertową, jak i w przygotowaniu nagrań. Zajmował się nowymi wizjami muzyki pracując z Radosławem Nowakowskim (perkusjonista zespołu „’Osjan”), zespołami „Tie Break”, „Pick Up”, „Free Cooperation”, Tomaszem Stańko, Terje Rypdalem, Nikosem Touliatosem, Bronisławem Dużym, Bogdanem Hołownią, Zbigniewem Namysłowskim, Krzysztofem Knittlem.

Uczestniczył w wielu nagraniach muzyki teatralnej i filmowej.

Wybrana dyskografia:
Krzak – „Krzak i” 1983
Witold Szczurek – „Bassspace” 1984 – Poljazz
Witold Szczurek – „5555” 1985 – Poljazz
Osjan – „Muzyka ciszy” 1987
Young Power – „Nam Myo Ho Renge Kyo” 1989 – Polskie Nagrania
Young Power – „Man of Tra” nagrana w 1989r., wydana w 1991r. przez Powers Bros Records
Young Power – ” Young Power” 1991 – Polskie Nagrania
Duet z Radosławem Nowakowskim – „Zulu” 1991 – Tow. Zachęty Kultury, Katowice
Duet z Bronisławem Dużym – „Do It” 1999 – CD Sound Int.
Theatro ( Anthymos Apostolis) 1999- „Live” – Selles

Comments are closed.

comments sind aus -->